De IJssel: Meer dan een Rivier – Een Dialoog over Grenzen, Klimaat en Identiteit
Met dit kunstwerk wil ik mijn persoonlijke immigratie van het platteland naar de stad, verbeelden in beeld en teksten.
Een vervolg van de deelname vorige twee edities IJsselbiënnale. En een overkoepelend thema grens voor mijn kunstwerken tijdens. kunst om Dalfsen en mijn kunst uiting en workshops tijdens Apeldoorn Photo. Samen combineer ik mijn eindconclusie van deze Expo trio in een eindfilm van een uur. Winst of verlies wie zal het zeggen.
“Stel je voor: de IJssel, een levensader die al eeuwenlang het landschap vormt. Maar in een tijd van klimaatverandering worden de grenzen van deze relatie steeds fluïder, uitdagender. Voor de IJsselbiënnale ben ik een kunstwerk aan het creëren dat deze dynamiek op een indringende en poëtische manier verkent, onder de noemer van
‘IJsselkloof’.
Dit concept overstijgt de letterlijke betekenis van een geografische scheiding. ‘IJsselkloof’ wordt een lens waardoor we kijken naar de verschillende grenzen die onze relatie met water en het landschap definiëren in het licht van een veranderend klimaat. Denk aan de tastbare grens tussen land en water die verschuift met stijgende zeespiegels en veranderende rivierstanden. Of de onzichtbare grenzen van waterkwaliteit en de impact van menselijk handelen op dit vitale element. Mijn eerste idee verkent deze fysieke en conceptuele grenzen van water. Een gelaagde installatie zou de subtiele maar ingrijpende gevolgen van klimaatverandering op de waterhuishouding visualiseren, de ‘ademhaling’ van de rivier in relatie tot extreme weersomstandigheden tastbaar maken.
Bovendien duik ik dieper in de titel ‘IJsselkloof’ zelf. Ik zie het als een dynamische scheiding, een breuklijn die de constante interactie tussen de rivier en het omringende landschap symboliseert. Dit zou kunnen resulteren in een werk dat reageert op de werkelijke waterstand van de IJssel, een levend monument voor de veranderlijkheid van onze omgeving. Of een sculptuur die een nieuw perspectief biedt op de manier waarop we naar dit waterrijke gebied kijken.
Cruciaal is de relatie van de ‘IJsselkloof’ met de beeldvorming van de boer en het platteland. De rivier is van oudsher een levensbron, maar ook een potentiële bedreiging. Met mijn werk wil deze complexiteit benadrukken. Hoe beïnvloedt de veranderende water dynamiek de identiteit en het werk van de boer? Creëert de ‘kloof’ een gevoel van scheiding of juist een gedeelde kwetsbaarheid en noodzaak tot samenwerking?
Het kunstwerk kan een dialoog initiëren over de rol van de landbouw in het omgaan met klimaatverandering en de veranderende relatie tussen mens en natuur op het platteland. Door deze drie elementen te verweven, wil ik een kunstwerk creëren dat niet alleen esthetisch prikkelt, maar ook inzicht biedt en tot reflectie aanzet over de urgente thema’s van grenzen en klimaatverandering in de context van de IJsselbiënnale. Het wordt een uitnodiging om de dynamische relatie tussen de rivier, het landschap en de mensen die er leven op een nieuwe manier te ervaren en te begrijpen. Ik ben ervan overtuigd dat dit concept een relevante en impactvolle bijdrage kan leveren aan de biënnale en Nevengeul.
*Co creatie met Gemini ai
Willen jullie daar mee helpen? Dat zou een mooie samenwerking zijn.
Wellicht komen wij nader tot elkaar.
Niemand uitgesloten.
Kleine impressie van het ontstaan van het beeld.
Nog volop bezig aan de grens














